КОЗАЦЬКИЙ БОРЩ ТА СТУДЕНТСЬКИЙ ЯРМАРОК

14 жовтня християни відзнаSONY DSCчають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Проте не лише віряни вважали цей день своїм святом. Особливе значення 14 жовтня мало для запорізьких козаків, бійців армії УНР, українських повстанців-націоналістів, а відтепер, згідно указу Президента України (2014 р.) встановлено, що 14 жовтня – це День захисника вітчизни, який відзначається водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.

Напередодні свята у Білоцерківському інституті економіки та управління відбувся справжній український ярмарок. Українська кулінарія нараховує десятки тисяч рецептів страв, які вирізняються простотою приготування і прекрасними смаковими якостями. Тому і ярмаркові столи ломилися від випічки, дерунів, пампушок, вареників, сала, узвару та ще багатьох страв, у приготуванні яких були задіяні студенти 15 груп. Поважне журі, до складу якого увійшли Юхименко Наталія Миколаївна, Грабовська Наталія Валентинівна, Трохимчук Катерина (гр. ДД-31) та Волошин Володимир (гр. БПЗ-41), визначило найкращі страви в різних номінаціях. То ж кожна група отримала сертифікат, тому що оцінити і вибрати лише одну страву було просто неможливо.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Родзинкою на ярмарку став смачнючий … борщ! В сучасній українській кухні нараховується до 30 способів приготування борщу: київський, полтавський, львівський, волинський … Проте наш БІЕУський борщ мав свій особливий рецепт. Готувався він у великому 20-літровому казані на вогнищі, розведеному прямо на подвір’ї інституту (відразу заспокоюємо усіх – правила пожежної безпеки були дотримані). На приготування борщу пішло 10 кг картоплі, 1 кг столових буряків, 2 кг моркви, 1 кг цибулі, 8 кг капусти, 1 кг квасолі, 4 кг м’яса, близько 500 посмішок та понад тонна хорошого настрою. Хотілося б висловити щиру подяку шеф-кухарю Петренко Вірі Петрівні та її помічницям Трегуб Наталії Василівні та Карповій Оксані Олександрівні, а також Шишковському Петру Вадимовичу, Новаку Ярославу Віталійовичу та Конюху Борису Миколайовичу, які забезпечили «піч», казан та вогнище для приготування неперевершеної української страви.

SONY DSC

SONY DSC

Ярмарок перетворився на веселе свято, що позаздрили б навіть у Сорочинцях. Тут були і конкурси, і співи, і танці, і справжні козаки та козачки. Але основна місія цього дійства мала патріотичне підґрунтя. Ярмарок відбувся за ініціативи студентського парламенту з метою зробити спільний внесок у благодійну справу: від «торгів» було зібрано 1600 грн, які були передані пораненим бійцям 72 механізованої бригади для придбання протезів чи проходження медичної та психологічної реабілітації в медичному військовому госпіталі нашого міста.

Щира подяка усім представникам студентської ради, зокрема Бондаренку Юрію (гр. ФН-41), Трохимчук Катерині (гр. ДД-31), Григоріченку Роману (гр. БПЗ-32), Москаленко Каріні (гр. ПЗ-21), Мостовенко Ірині (гр. ПС-21) та усім-усім-усім, хто готував, продавав, купував, звеселяв!

Слава Україні!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSCSONY DSC