14 жовтня християни відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Проте не лише віряни вважали цей день своїм святом. Особливе значення 14 жовтня мало для запорізьких козаків, бійців армії УНР, українських повстанців-націоналістів, а відтепер, згідно указу Президента України (2014 р.) встановлено, що 14 жовтня – це День захисника вітчизни, який відзначається водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.
Напередодні свята у Білоцерківському інституті економіки та управління відбувся справжній український ярмарок. Українська кулінарія нараховує десятки тисяч рецептів страв, які вирізняються простотою приготування і прекрасними смаковими якостями. Тому і ярмаркові столи ломилися від випічки, дерунів, пампушок, вареників, сала, узвару та ще багатьох страв, у приготуванні яких були задіяні студенти 15 груп. Поважне журі, до складу якого увійшли Юхименко Наталія Миколаївна, Грабовська Наталія Валентинівна, Трохимчук Катерина (гр. ДД-31) та Волошин Володимир (гр. БПЗ-41), визначило найкращі страви в різних номінаціях. То ж кожна група отримала сертифікат, тому що оцінити і вибрати лише одну страву було просто неможливо.
Родзинкою на ярмарку став смачнючий … борщ! В сучасній українській кухні нараховується до 30 способів приготування борщу: київський, полтавський, львівський, волинський … Проте наш БІЕУський борщ мав свій особливий рецепт. Готувався він у великому 20-літровому казані на вогнищі, розведеному прямо на подвір’ї інституту (відразу заспокоюємо усіх – правила пожежної безпеки були дотримані). На приготування борщу пішло 10 кг картоплі, 1 кг столових буряків, 2 кг моркви, 1 кг цибулі, 8 кг капусти, 1 кг квасолі, 4 кг м’яса, близько 500 посмішок та понад тонна хорошого настрою. Хотілося б висловити щиру подяку шеф-кухарю Петренко Вірі Петрівні та її помічницям Трегуб Наталії Василівні та Карповій Оксані Олександрівні, а також Шишковському Петру Вадимовичу, Новаку Ярославу Віталійовичу та Конюху Борису Миколайовичу, які забезпечили «піч», казан та вогнище для приготування неперевершеної української страви.
Ярмарок перетворився на веселе свято, що позаздрили б навіть у Сорочинцях. Тут були і конкурси, і співи, і танці, і справжні козаки та козачки. Але основна місія цього дійства мала патріотичне підґрунтя. Ярмарок відбувся за ініціативи студентського парламенту з метою зробити спільний внесок у благодійну справу: від «торгів» було зібрано 1600 грн, які були передані пораненим бійцям 72 механізованої бригади для придбання протезів чи проходження медичної та психологічної реабілітації в медичному військовому госпіталі нашого міста.
Щира подяка усім представникам студентської ради, зокрема Бондаренку Юрію (гр. ФН-41), Трохимчук Катерині (гр. ДД-31), Григоріченку Роману (гр. БПЗ-32), Москаленко Каріні (гр. ПЗ-21), Мостовенко Ірині (гр. ПС-21) та усім-усім-усім, хто готував, продавав, купував, звеселяв!
Слава Україні!